Zumbul

Zumbul
En Seçkin, En Kaliteli, En Ucuz Satranç Ürünleri

1 Nisan 2014 Salı

Garry! Politik Zorbalığına son ver

Kasparov, bu yıl Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan, FIDE (Dünya Satranç Federasyonu) Başkanlığı seçimlerinde aday. Seçimlerde oyunu artırmak için her türlü pisliği yapıyor. Ancak bu pis yöntemlerin hiç birisi işe yaramıyor.
Bir adaydan ne beklersiniz? Programını açıklamasını, yönetsel yeteneklerini göstermesini, oy verenlerine, seçilirse neler yapacağını anlatıp, kendisine oy vermeleri için ikna etmelerini! 

Garry bu yeteneklerden hiçbirine sahip olmadığından (bir programı yok, yönetebilmeye ilişkin en ufak bir yeteneği yok, seçmenlerini vaatleriyle ikna etmesi mümkün değil) oy toplamak için başka yöntemler kullanıyor. 

Kullandığı bir yöntemi kısa süre önce duymuştuk (Ignateus Leong ile 10+1 oy satın almak için yaptığı sözleşme). Sık kullandığı kirli yöntemlerden başka birisi de, federasyonlar üstünde politik güç yaratmak. Aşağıda, Kasparov'un, bir federasyona uyguladığı politik şiddetin hikayesini okuyacaksınız. 

Tunus Satranç Federasyonu, FIDE seçimlerinde, halen Başkanlık görevini yürüten ve aday olan Kirsan Ilyumzhinov'a açık destek verdiğini, federasyonların büyük bir bölümünün yaptığı gibi, kısa süre önce ilan etmişti. Önce, TSF iki adaya da eşit durmuş, saygı göstermiş, iki adayı da, programlarını açıklamak üzere Tunus'a davet etmiş, iki aday için de Cumhurbaşkanı ile randevu ayarlamıştı. 

ne dersiniz? yeteri kadar adil değil mi? iki adaya da programlarını açıklamaları için eşit şans vermek, ülkede en üst düzeyde ağırlamak?

Kasparov, önce daveti kabul etti ve ziyaret için 30 Kasım 2013 günü belirlendi. Ardından, Kirsan'ın da kendisi gibi davetli olduğunu duyunca, Garry, Tunus'a gitmeyi reddetti. Açıkçası, Garry'nin, Kirsan'ı nerede ve ne zaman olursa olsun görmekten korktuğunu çok iyi bildiğim için, bu beni hiç şaşırtmadı. 

Çünkü Garry Kasparov, ancak ortalıkta dolaşıp, gerçek dışı hikayelerle insanların arkasından konuşan, ama yüzlerine bakmaktan korkan birisidir. 

Yani, Kasparov, 30 Kasım 2013 tarihinde, Tunus Cumhurbaşkanı ile olan randevusuna, bir gerekçe göstermeden gitmedi, bundan dolayı da herhangi bir özür dilemedi. Yakından tanıyanlar, Garry'nin herhangi bir diplomasi kuralına ya da devlet protokolüne pek itibar göstermediğini iyi bilirler. 

Ayrıca, bu çirkin ve kaba davranışlarıyla, seçimleri kazanırsa (çok şükür en ufak bir ihtimal bile yok) FIDE Başkanı olarak bu anlamda iktidarsız olacağını da seçmenlere kanıtlamış oluyor. 

Ardından, efsane satranççı, bu federasyona zarar vermek için, mümkün olan herşeyi yaptı. Tunus parlementosundan Mehdi Ben Gharbia adında bir parlamenter ve iş adamı buldu ve bu zat aracılığıyla federasyona baskı yapmaya başladı. Federasyon açık şekilde ve büyük bir cesaret ile Kasparov ile işbirliğini reddetti. Federasyon Başkanı bir basın toplantısında, kendisi ve yönetiminin sonunda yok olmak olsa da, Kasparov'u desteklemeyeceklerini açık şekilde ilan etti. 

Tunus Satranç Federasyonu, ayrıca Garry Kasparov'u, Tunus'ta "istenmeyen adam" "persona non-grata" olarak ilan etti. Bakarmısınız, efsane bir sporcunun yaptığına? Demokratik seçiminden dolayı bir federasyona karşı ne kadar güzel bir yaklaşım!

Sizlerle, Tunus'tan bir dostumuzdan gelen bir iletiyi paylaşıyorum, okuyunuz lütfen!

  1. Kasparov, havaalanında parlamenter Mehdi Ben Gharbia tarafından karşılandı. Bu zat, Tunus Satranç Federasyonu reddetmesine rağmen,bu ziyaretin gerçekleştirilmesi için politik bağlantılarını kullanıyor. Tabii ki, TSF'den havaalanında kimse Kasparov'u karşılamaya gelmedi.
  2. Kasparov, bir grup çocukla çoğul gösteri yaptı, ancak, Tunus ulusal takımlarının alt yapısındaki hiç bir çocuk, Kasparov ile oynamayı istemedi. 
  3. Kasparov, Spor Bakanı tarafından makamında kabul edildi. Bakan, Federasyon Başkanını bu kabul için makamına çağırdı. Ancak Federasyon Başkanı Yousri, Kasparov'un kendilerini küçük düşürdüğünü ve gözardı ettiğini belirterek, toplantıya katılmayı reddetti.  
  4. Ardından, Bakan ve milletvekili, Kasparov'u, Cumhurbaşkanlığı makamına götürdüler.  Ziyaret sadece 7 dakika sürdü! Ayrıca, Kasparov'a ziyaretten sonra, basına açıklama yapma ve basın toplantısı yapma izni verilmedi. Bu açıkça, sayın Cumhurbaşkanının memnuniyetsizliğini gösteriyordu. 
  5. Tunus Satranç Federasyonu, Spor Bakanının bu gelişmelerden dolayı kendilerine yönelik yaptırımları olabileceğinden endişe duyuyor...
  6. Tunus Satranç Federasyonu, bu politik şiddete karşı sonuna kadar mücadele etmeye karar verdi. 
Garry, bunun aynısını, ben Türkiye Satranç Federasyonu başkanıyken bana da yapmıştın anımsıyor musun? 

Sana bir şey söyleyeceğim! Dünya Satranç tarihinin en büyük sporcususun, ama satranç politikasının yüz karası, en büyük utancı da sensin! Bu yaptıklarının yanıtını, seçimlerde, Tromsö'de FIDE ailesinden alacaksın! 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder