Zumbul

Zumbul
En Seçkin, En Kaliteli, En Ucuz Satranç Ürünleri

25 Ocak 2015 Pazar

2015 Türkiye Küçükler Şampiyonası Başlıyor "Aut disce aut discede"

2015 Türkiye Küçükler Şampiyonası 25 Ocak 2015 günü Antalya’da başlıyor. Ben bu yazıyı, Şampiyonanın açılışından 1 saat önce yayınlıyor olacağım.

Öncelikle organizasyona katılan tüm sporcularımıza, velilerimize, antrenörlerimize ve görevli hakem ve organizasyon ekibine tebriklerimi iletiyorum.

Bu organizasyonun bu kadar büyük bir başarıya ulaşmasına emeği geçen herkese tebriklerimi iletiyor, teşekkürlerimi sunuyorum. Herkes “kimin ne kadar emeği var böyle bir organizasyona ulaşmamızda” vicdanen takdir edecektir.

Ancak, Türkiye Küçükler Şampiyonasını artık fahiş fiyatlarla satıp, sadece ülkemizin değil, dünyanın en pahalı ulusal yaş grupları şampiyonası katılımı haline getiren Gülkız Tulay’ı ben takdir edemiyorum.

İş artık çığırından çıkmış durumda…
Sporcuyu ve ailesini bu kadar ezmeyi anlamakta zorluk çekiyorum.

Gelin önce rakamlara bakalım birlikte.

2008 yılından 2015 yılına kadar otel konaklama ücretlerini yıllar bazında yan yana koyup, farklı oda türleri için maliyetleri sizlere sunuyorum.

Var mı böyle bir şey yahu?


2013 oda fiyatlarını da benim yönetimimde belirleyip, 2012 TSF Genel Kurulundan önce ilan etmiştik. 

Gülkız Tulay onları değiştirememişti, çok üzülmüştür herhalde.

Ancak 2014 yılında %13 ile %15 arasında artırılan fiyatların, 2015’te %20 ile %31 arasında tekrar yükseltildiğini görüyoruz.

Eyyy Gülkız Hanım, nereye gidiyoruz?

Biz sizi satrancın annesi olarak seçtik, olamadınız.
Kulübünüzde deneyiminiz var diye düşündük, kulüpler arasında ayırım yaptınız.

Velisiniz diye düşündük, bu fiyatlarla satranç velisi olmayı, maddi felaket haline getirdiniz.

Pes doğrusu...

Gülkız Hanım sadece bu fiyatları belirlemekle kalsa bile çok kötü, ama bir de otelin yerini değiştirip, Manavgat’a alıyor! 

Tabii ben yere karşı değilim, Erzurum’da Yaş Grupları Kampı yapan, ülkemizin Bahçesaray dahil her köşesini ziyaret etmiş biriyim satranç için. Malesef bu şampiyonayı ülkenin her yerinde yapabileceğimiz bir alt yapı yok, tek çare güney sahil şeridimiz.

İsyanımın nedenini anlatayım. 

22 Kasım 2014 günü gerçekleştirilen TSF Mali Genel Kurul’unda söz aldığımda yaptığım eleştirilerden birisi de Türkiye Küçükler Şampiyonasının otelinin çok geç ilan edilmesiydi. Ben iyi niyet görmekte zorlanıyorum bu gecikmede. Yani bunu sadece plansızlık, beceriksizlikle izah etmek en basit açıklama olur. 

Öyle bir yere gidiyor ki yarışma, çevrede açık otel yok. Bakın ben girip inceledim internette hepsi görünüyor. Yarışma otelinin yakında açık tek bir otel var. Oysa en az 15 otel var.

Yarışma tarihini geç açıklamanın nedeninin, otellerin bu müşteri potansiyelini görüp, bu dönem için otelleri açma hazırlığını engellemek olduğuna inanmak istemiyorum kesinlikle. 

Malum, toplamda neredeyse 4000 kişinin katıldığı bu faaliyete bir otel yetmeyecek. Ya da daha düşük yıldızlı otellerde konaklama olanağını tercih etmek isteyen aileler olabilir. Eğer bunu daha önce ilan ederseniz, daha ucuz maliyetlerde yanlarındaki otellerin açık olduğunu görürsünüz. İlan etmezseniz, tek başınıza otel sunarsınız sporculara. 

Üstelik bu yıl dışarıda kalmak isteyenlere fahiş bir organizasyon ücreti yüklenmiş.

Yani açık ve net olarak Gülkız Hanım ve çevirmenleri, mecbursunuz bu seçeneğe diyor.  

Genel Kurulda, Gülkız Hanımın oğlunu yurtdışına görevli gönderip cebine harcırah koymasına ilişkin eleştirilerime karşı getirdiği akla sığmaz garip savunmasına “hurra” çeken arkadaş, utana sıkıla alkışlayan dostlarım, “Başkan bizi ziyaret etti, çok mutluyum, yaşasın” diyen kardeşim, kendilerine Süper Lig Tarihleri bildirildiği için sesini çıkarmayan, kendilerini farklı hisseden kulüp yöneticilerim, “aman bana dokunmasın da ne olursa olsun” diyen delegeler, “aman canım Ali Nihat Başkan da abartıyor” diyen yönetim kurulu üyesi dostlarım, ismini sayamadığım, “susan” satranççı kardeşlerim, benim; Ali Nihat YAZICI'nın bir beklentisi yok!

Şimdi sıra sizde sustuğunuz için, ödeyin o zaman! 

Benim kızım sadece bir kez oynadı Türkiye Yaş Gruplarında, Ankara kafilesiyle otobüsle geldi, kafileyle otobüsle döndü. 2008 yılıydı. Eşim, kızım Eylem Ekin Yazıcı’nın benimle uçakla gelmesini ve uçakla dönmesini istedi. Ben “gelecekse, oynayacaksa, kafileyle gelir, kafileyle döner, başkan kızı olarak oynayamaz” dedim kendisine. Apartlarda kaldı kafileyle birlikte. Konaklama ücretini ödedim, ilk turda yanlışlıkla eşlendirmeye alınmadı, o da her çocuk gibi ağladı, gidip başkan olarak elinizi yüzünü temizlemedim, müdahale etmedim. Hakemlere gitti hocası, benim adım verilmeden itiraz edildi, eşlendirmeye alındı. İlk turda eşlendirmeye tekrar alındı, tur atladığı için bu yüzden saatlerce ağladı. Şahitleri Gülkız Tulay, Tahsin Aktar ve federasyon çalışanlarıdır. Ne yanımda kaldı, ne de “başkan kızı” olmanın inisiyatifini kullandı. 

Siz şimdi bu meblağları ödeyin ki, Gülkız Tulay büyük bir gururla büyük karları ilan etsin Mali tablolarında. 

Sustuğunuz için bu gün bu paralar ödensin, önümüzdeki aylar başka yıkımlara uğrasın bu federasyon, bu kötü yönetim altında. 

Senin zamanında bedava mıydı?” dediğinizi duyar gibiyim. 

Bakın bir anne ve çocuğu bu faaliyet geldiği için 2012’de ne ödüyordu, şimdi ne ödüyor?

2012’de iki kişi için yol hariç geri kalan tüm masraflar dahil (960+150) 1110TL ödeyen bir anne çocuk, şimdi (100+150+1230) 1480 TL ödüyor. Yani %33 artmış fiyatlar. Sadece konaklamayı ele alırsanız %29 artış görüyorsunuz.

İşte Gülkız Tulay yönetimi… 

Şaşırdım mı?

Açıkçası Mali Genel Kurulda, Genel Müdürlük çalışanı olan Denetleme Kurulu Başkanımız kıymetli dostum, Genel Müdürlük açısından olaya bakıp, “Biz Satranç Federasyonundan çok memnunuz, her geçen gün bizden aldıkları para azalıyor, yakında bize yük olmayacaklar” dediğinde, ağzı kulaklarına varan Gülkız Hanımın yüzünde bu akıbeti görmüştüm.  

Merak etmeyin Gülkız Hanım, daha şimdiden Ahududu Ödülünün sahibi sizsiniz. Satranç Federasyonu Başkanı dalında Altın Ahududu ödülünü size veriyorum! 

2016 Genel Kurulunda ben size o "hurra" çeken delegelerin alkışları önünde takdim edeceğim ödülünüzü, orada olurmusunuz bilmem ama, ödülünüz orada olacak.

1 yorum:


  1. TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU TURİZM ACENTESİ

    5 Kasım 2012 tarihinde göreve gelen Başkan Gülkız Tülay ve yönetim kurulu adaylık sürecinde yaptıkları seçim kampanyasında;

    Satranç oynayan 7'den 70'e herkesin sorunlarını çözmek için,

    Onlara daha iyi olanaklar sunmak için,

    Ülkemizin satranca olan ilgisini en üst düzeye çıkartmak için,

    "Doğru Hamlede Buluşalım" sloganı ile karşımıza çıkmışlardı.



    Bugün gelinen konuma bakarsanız; verilen vaatlerin havada kaldığı, satrancın bir zengin sporu haline dönüştüğünü göreceksiniz. 3 örnek ile durumu özetlemek kolay olacaktır.

    1. 24-30 Ocak 2014 tarihleri arasında Antalya ilinin Manavgat ilçesinde yapılacak olan Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonasının 5 yıldızlı bir otelde gerçekleştirilmesi, 1 sporcu ve 1 velisinin konaklama ücretinin 1230 TL olması, TSF'nin organizasyonu yapacağı otel dışında konaklama yapmak isteyenlerin 150 TL katılım ücreti ödemek zorunda olması ki bölgenin durumu gereği daha uygun fiyatlarda konaklama bulmanın neredeyse imkansız olduğu araştırıldığında rahatlıkla görülebilecektir. Buradan anlaşılacağı gibi TSF'nin bir turizm acentesi gibi çalıştığı ve çocuklar üzerinden gelir sağladığı açıkça görülmektedir. (http://tyg2015.tsf.org.tr linkinden organizasyon hakkında bilgi alabilirsiniz.) Organizasyonun pahalılığının yanı sıra TSF'nin katılan sporculara dereceye girenler dahil herhangi bir yolluk ve harcırah ödememesi bugün satranç sporunu zengin sporu haline getiren en büyük etkenlerden biridir.

    2. 22 Kasım 2014 tarihinde yapılan Mali Genel Kurul'da 2014 yılı gider tablosunda Yurtiçi Kamp Giderleri 74.902,03 TL, Altyapı Çalışmaları Giderleri 341.479,73 TL olarak görülmektedir. Buna karşılık tabloya baktığınızda Genel Yönetim ve Büro Giderleri 766.415,23 TL'dir. Milli takım havuzuna girmiş sporculara verilen önemin TSF'nin Büro Giderlerinin ancak yarısı olduğunu buradan rahatlıkla çıkartabiliriz. (http://malikurul2014.tsf.org.tr linkinden 2014 Mali Genel Kurul hakkında bilgi alabilirsiniz.)

    Peki altyapıda aldığımız başarıların sebebi nedir?

    3. Ülkemizin bir çok bölgesinden Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası'nda dereceye girmiş ve milli takım adına yarışmaya hak kazanmış sporcuların eğitimleri için 3-4 günlük göstermelik bir iki kamptan başka çalışma yapılmaması ve bu çocukların eğitimlerinin takip edilmemesi onları zamanla bu spordan maddi imkansızlıklar nedeniyle uzaklaştırmaktadır. Maddi imkanları iyi olan ailelerin çocukları ülkemize yerleşmiş yabancı antrenörlerden veya yerli antrenörlerden aldıkları özel dersler ve kendi imkanları ile katıldıkları ulusal ve uluslararası turnuvalar sayesinde ülkemize başarılar getirmektedir. TSF kendi yaş grubunda ilk 3'e giren sporcuların aynı yıl içinde bir defa uluslararası turnuvaya ülke adına katılma hakkı vermesi ve sporcunun sadece kendisinin masrafını karşılaması yine maddi imkanı iyi olmayan sporcuların hakkettikleri halde uluslararası turnuvalara katılmalarını zorlaştırmaktadır. Uluslararası turnuvalarda veliden aldığı yüksek ücretler ile yine çocuk üzerinden para kazanmayı ve giderlerini bu şekilde karşılamayı tercih eden TSF satranç sporunu zengin sporu haline getirmektedir.

    Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay ve Yönetim Kurulu Üyeleri çocuklarımıza hizmet vermek için orada olduklarını unutmuşlar, çocuklarımıza hizmeti satmayı tercih etmişlerdir.

    Saygılarımla.



    Fatih DEMİRBAŞ

    Trabzon Feda Satranç Derneği Başkanı

    YanıtlaSil