Zumbul

Zumbul
En Seçkin, En Kaliteli, En Ucuz Satranç Ürünleri

20 Mart 2015 Cuma

Satrançta Yetenek Nasıl Yok Edilir? - 6 - Elit Kariyer / Esma Doğa Duran-1

Bu uzun soluklu yazı dizimize devam ediyoruz. İlk bölümde sporda başarının formülünden söz etmiştik.

Elit Sporcu + Elit Antrenör + Elit Kariyer = Dünya Çapında Bir Sporcu

Bu formülün; doğru bileşenlerle, bilgili ve çalışkan bir yönetici tarafından uygulanması durumunda başarının gelmemesi kaçınılmazdır.

Biz test ettik, defalarca denedik sonucunu gördük.

Elit Sporcuyu yazımızın ilk bölümünde tanımlamış, Elit Antrenöre uzun zaman ayırmış ve en son bölümde de, TSF’nin bana göre bilgisiz ve başarısız çok ama çok kötü yönetiminin, Dünyanın en iyi antrenörlerinden birisinin işine, üstelik son derece uygun koşullarda olmasına ve bu işi en güzel şekilde yapmasına rağmen nasıl son verdiğini anlatmıştık.


Gerçekten de akıl alır gibi değil. Gelen tepkiler de benim haklı olduğumu ve bu düşüncelerimde yanılmadığımı çok açık gösteriyor.

Karşı karşıya olduğumuz tablo inanılmaz düşündürücü.

Federasyon Başkanlığı koltuğunda oturan kişi çok yanlış kararlar veriyor. Çevresinde bu konusunda kendisine akıl veren insanlar da satranççı değil. Bir şekilde, satrancın özüne saygısı olan, Türk Satrancının çıkarlarına öncelik veren tüm insanlar uzaklaştırılmış durumda.

Söz verdiğim gibi sıra milli takım havuzlarında. 

Milli takım havuzu  ve eğitimi nasıl olmalı?

Yanıtı verildi bu ülkede, daha önce uygulanıyordu. Tevellüt nedeniyle bilmeyebilecek arkadaşlarımız için belleklerimizi tazelemekte yarar görüyorum.

Haberin tarihi benim dönemimden, 19 Nisan 2012 "Eğitim Atağı Sürüyor"

Haber silinebilir diye, (duyduğum kadarıyla talimat vermiş Gülkız Tulay eskiye ait bir şey kalmasın neden duruyor diye) “.pdf” dosyası olarak, çıktısını da ek olarak veriyorum.
İlk paragrafı alıntı olarak paylaşıyorum sizlerle

Federasyonumuzun sporcu eğitimine ilişkin eğitimler sürüyor. Bu kapsamda As Başkanımız Gül Tulay'ın koordinasyonunda AYGEK (Alt Yapı geliştirme Kurulu) tarafından yürütülen yerel eğitim kamplarında Mart ayı itibari ile 15 merkezde 20 ilimize seslenen alt yapı geliştirme eğitimleri tamamlandı.

Benim hiçbir zaman kompleksim olmadı başkaları gibi! Adayımız olan insan seçilsin diye 2012 yılında bilinçli olarak bütün haberlerin merkezinde Gülkız Tulay’ı gösteriyorduk.

Ama önemli olan o değil, neyin yapıldığı! 15 merkezde 20 ile hitap edilecek alt yapı kampları tamamlanmış. Eğer Gülkız Tulay’ın fikri ve emeği olsaydı, kendisi tarumar eder miydi kendi döneminde bu kampları?

Ne diyor haberde başka?

27 ilde de daha yapılması planlanmış. Biz böyle bir federasyon Bıraktık Gülkız Tulay’a!
Tıkır tıkır çalışan bir sistem.

O haber resimlerinde onlarca elit sporcuyu görüyorsunuz!

Ya antrenör isimleri? Elit antrenörler kimmiş?

Anımsayalım mı birlikte?

GM Predrag Nikolic, GM Pavel Tregubov, GM Artur Jussupow, GM Oleg Romanishin, GM Alexander Beliavsky, GM Viktor Bologan, GM Efstratios Grivas, GM Adrian Mihalcisin, GM Mikhail Gurevich, GM Georg Mohr, IM Elisabeth Paehtz, FM Hakan Erdoğan, FM Can Yurtseven, FM Yakup Bayram, FM Alper Efe Ataman, GM Barış Esen, Onur Kınsız, Necmettin Korkmaz, Fethi Apaydın, Erman Gülten, Emir Öztürk, Deniz Seyhanoğlu

Kimse kalmamış bu yıldızlar ordusundan. Efsane isimler var orada. Kimsenin bilmediği deneyimi olmayan ELO’su yüksek 25 yaşındaki çocuklar değil!

Vizyon farkı kardeşim, çap sorunu!

EĞER TÜM BU KALİTEDEN ÖDÜN VERİRSEN SONRA BAŞARISIZLIĞIN MAZERETİNİ TALİHSİZLİKLE AÇIKLARSIN! SATRANÇ TAVLA DEĞİL GÜLKIZ HANIM, ŞANSLA İLGİSİ YOK!

Bunu neden yazdım? Şu habere atıfta bulunmak için  >link<

Al sen öyle bir federasyonu, bu hale getir. Biz onları yaptığımız için bugün geliyor bazı başarılar, yarın bitecek olmasının nedeni de, günümüzün tam takır kuru bakır alt yapı eğitim sistemi.
Demek ki, bir örneği varmış! Kapı arkalarında, “nerede var öyle bir örnek? İl, il sporcu, sporcu eğitim verecekmişiz, nerede duyulmuş böyle bir sistem? Nasıl kalkılır mali olarak altından?” diyenlere selam olsun. İnsan yaptığı şeyi unutur mu yahu? İşte yapmıştık! Neden durdurdunuz güzelim sistemi? Örnek mi istediniz işte verdik örneği...

AL SANA ÖRNEK! GÖZÜNE GÖZÜNE!

Elit sporcu olacak, elit antrenör olacak ve sporcuya elit kariyer vereceksin.
Bu elit kariyer olayı çok önemli. Özendirme ödüllerini öne almamın nedeni de elit kariyeri açıklamaktı.

Şimdi hep birlikte gelin bir sporcu örnek alalım ve o çocuğumuz üzerinden konuşalım.
Benim örneğim bu yazıda Esma Doğa Duran!

Yakından tanıyorum o yüzden Esma’yı örnek vereceğim.



Bu arada söylemekten onur duyuyorum, Minik Arı Esma artık İ.T.Ü. Spor Kulübünde değil, yetişmesi için Edirne Satranç Eğitim Merkezi Gençlik Spor Kulübüne bedelsiz transfer oldu. Esma’ya yeni kulübünde başarılı bir gelecek diliyorum. İyice piştikten sonra Esma Doğa gelecek, hem okuyacak hem de oynayacak İTÜ’de! Başımızın üstünde yeri var her zaman minik arının!

Lütfen diğer çocuklarımızın velileri alınmasın! Tek tek herkesi yazmaya çalışacağım zaman içerisinde. Her birisi bulunmaz bir cevher. Ama 11 yaşındaki Esma’yı yıllardır tanıyorum, o yüzden özellikle yazmak istiyorum. Onun yaşadığı sorunlar aslında her birinizin sorunu!

Esma 2004 doğumlu, benim kızım Ece Ekim’le aynı yaşta. Birol Aşan’ın keşfi!
Çorlu’da yaşıyor. Bakalım 2004 doğumlu bu çocuğumuz neler yapmış şimdiye kadar? Bakalım formülümüz işleyecek mi Esma için?

Soru 1.Esma Doğa Duran Elit Sporcu mu?

2015 Türkiye Küçükler Şampiyonu (11 yaş kadınlar)
2013 Türkiye Küçükler Şampiyonu (9 yaş kadınlar),
2012 Türkiye Küçükler Şampiyonası (8 Yaş kadınlar Üçüncüsü)

Yeter mi dostlarım?

Bu yaş grubunda inanılmaz yeteneklerimiz var kadın elit sporcularımız arasında:

Doğa Su Arda, WCM Sıla Çağlar, Şerife Ecenaz Ören, Çisem Koca, Begüm Aladağ, Zeynep Kont, Yağmur Bolu, Cemre Özdemir, Eylül Alkan, İpek Duru, Asiye Gül Aydın, Ceren Süral, Büşra Özbek, ve diğerleri. Saymakla bitecek gibi değil. Herbirisi bir WGM adayı onların, olmamaları için de Gülkız Tulay yönetiminin aldığı yanlış kararlar dışında bir neden veya engel yok.

Var mı itirazı olan kimse, bu çocukların elit sporcu olduğuna? Yoktur diye düşünüyorum, varsa gelsin otursun karşılarına satranç tahtasına. Aslında hala gelmedik milli takım havuzu olayına, o kadar sıkıntı var ki ona gelene kadar alt yapıda, bir türlü giremiyorum. Ama en büyük sorunlardan birisi de burada. Çok sayıda elit sporcudan sadece üçüne olanak tanımak diğerlerini yok etmek demek!

Neyse dönelim formülümüze!

Formülümüzün ilk bileşeni (Elit Sporcu), alternatifleri de olmak üzere orada.

2. Elit Antrenörü var mı Esma Doğa Duran’ın?

Maalesef yok, artık yok, eskiden vardı, ama artık yok. Gülkız Tulay yönetimi süresince elit antrenörleri kalmadı.

Artık formülün başarılı olması imkânsıza yakın.

Ne olacak bu durumda? Ancak, aile kendisi kaynak ayırabilir Elit Antrenör için.
İlhan Bey ve Meral Hanım çifti ücretli çalışan insanlar. Fabrikatör değiller!
Nasıl kaynak ayıracaklar? Bakın ilk aşama tamamlanmış, Birol Aşan gibi bir ustanın elinde büyümüş bu çocuklar ve elit sporcu olarak keşfedilmişler, aynı durum Hatay’da, Mersin’de, Denizli’de, Bursa’da, Trabzon’da da oluyor. Hatay’da Bedrettin Hoca, Mersin’de Aydın Duman, Denizli’de Ali Özen, Bursa’da Necmettin Hoca, Trabzon’da Fatih Demirbaş yetenekli çocukları buluyor. Diğer illerimizde de durum aynı.

Esma Doğa Duran, bulunduğu ilde kendisine üst düzey eğitim verilmesi anlamında çok şanslı değil. Ona, elit antrenör olarak üst düzey eğitimi verecek bir antrenör yok Çorlu’da.

Gelin sesli düşünelim…

Soru: Ne yapabiliriz?
Yanıt: Antrenör ayağına gitsin!
Yorum: gidiyordu ama artık ne antrenör var, ne de olan antrenör gönderiliyor. Yönetim kaynakları Tromsö'de kullandı! Parayı ne yapacak, kar payı mı dağıtacak o da belli değil.

Alternatif: o zaman sporcu antrenöre gitsin. 
Yorum: Gitsin de bu çocuk Türkiye’de öğrenci, eğer kamplara giderse derslerinden geri kalacak.
“Peki, gitsin diye düşünelim!”

Esma Doğa Duran, Alt Yapı Çalışma Kümesi (Eziyet Kümesi) sporcusu. Yani yaş grubunda çok başarılı olmuş, ilk üçe girmiş.

Bu yıl 8 kamp planlanmış onlar için, TSF web sitesinde ilan edilmiş.

Nerelerde bu kamplar?

4 tanesi İstanbul’da, 1 Hatay’da, 1 Tekirdağ’da, 1 Mersin’de, 1 İzmir’de.
Kümede olan çocukların şehirleri göz önüne alarak ayarlanmış, bu iyi en azından. Her ne kadar Çorlu’dan İstanbul’un Anadolu yakasına gitmek, Hatay’a gitmekten daha zorsa da, olsun onu da anladık.

Burada yazıya ara veriyoruz!

İstanbul'da kamp nasıl oluyor? Kaça mal oluyor? Kimlere sesleneceğiz buradan? Kim TSF'ye Turizm Firması diyor?  Esma Doğa Duran'ın geleceği nasıl olacak?
Hepsi Pazartesi (23 Mart 2015) sabahı bu köşede!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder