Zumbul

Zumbul
En Seçkin, En Kaliteli, En Ucuz Satranç Ürünleri

9 Mayıs 2015 Cumartesi

Satrançta Yetenek Nasıl Yok Edilir? -10 - Refakatçi ayıbı!

Bizim dönemimizin 2000-2012, sadece ülkemizde değil dünyada da eşi benzeri görülmemiş olan en önemli sportif çalışmalarından birisi, belki de en önemlisi Okulda Satranç Projesiydi. 23 Aralık 2005 tarihinde TSF adına Başbakan Yardımcısı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve ben, Türkiye İş Bankası adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman ile Genel Müdür Ersin Özince'nin imzaladığı sponsorluk sözleşmesi sadece Türk Satrancının değil Dünya Satrancının da yönünü değiştiriyordu.

Türkiye İş Bankası 23 Aralık 2005 günü, bu sözleşmeyi imzalarken Futbol Federasyonunun Milli Takımlar Sponsoruydu. 24 Aralık 2005 günü, yani satrançla sözleşme imzalandıktan sadece bir gün sonra, İş Bankası futbola olan sponsorluğunu bitirdi.
Bu projeyle 2013 sonuna kadar 12.000'den fazla ilk öğretim okulunda satranç sınıfı açıldı.  Ayda 5.000 TL ile başlayan sponsorluk rakamı bugün yılda 2 milyon TL'yi çok aştı. Türk Satrancı 2005 - 2012 yılları arasında büyük bir patlama yaşadı. 

Her yıl katlanarak artan başarılar, sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da iyileşti.

Ama gelecek böyle değil! 

Başarının ardındaki en önemli unsur, sporcunun sistemin merkezinde yer almasıydı. Önce sporcu, önce sportif başarı hedefleniyordu. Ancak bugün merkezde, Federasyon başkanı, yönetim kurulu ve yakınları bulunuyor, aksi takdirde oğlunu Dış İlişkiler Komisyonu üyesi adı altından görevlendirip yurtdışına bir kaç kez yollayan, masraflarını karşılayıp cebine harcırah koyan federasyon başkanı hala bu görevde olabilir mi? 

Öyle olmasaydı, yani federasyon yönetimi kendilerini değil de sporcuya öncelik verselerdi, Türkiye 11 Yaş Kadınlar Şampiyonu Esma Doğa Duran'ın velisi İlhan Duran'ın 2 ay önce verdiği dilekçeyi yönetimde görüşüp karara bağlayıp sporcuya dönmezler miydi?

Öyle olmasaydı, yani sporcu öncelikli olsaydı, 2014 bütçesinde alt yapıya harcanan meblağın iki katı yönetim giderlerine harcanır mıydı?

Satrançta yetenekler tek tek yok ediliyor ama en kötüsü alınan kararlarla elit sporcularımızın satrancı terk edişinin önü açılıyor. 

Sporda başarının anahtarı olan tüm unsurlar maddi tasarruf için yok edilirken, Federasyon Başkanı, TSF'nin Olağan Mali Genel Kurulunda iftiharla kar açıklıyordu. TSF web sitesinde gördüğünüz, Gülkız Tulay'dan dinlediğiniz, yönetimden aldığınız haberlere itibar gösterirseniz maddi olarak federasyonun süper durumda olduğuna inanmaya kendinizi zorlamak isteyebilirsiniz. Ama ya gerçekler?

Federasyon, milletvekili seçimlerine bir aydan az bir zaman kala, seçim yasakları döneminde, resmi web sitesinden bir haber yayınlayarak, Başbakan ve Başbakan Yardımcısından Türk Tanıtma Fonu aracılığıyla destek aldığını yazıyor. Çok sevindirici ve hükümetimizi takdir etmemiz gereken bir durum, satrancın bu noktaya gelmesi de müthiş güzel. 

Peki, ama nereye harcanıyor kaynak onu da yazsanıza?

"Şu proje için şu kadar, bu proje için bu kadar olmak üzere toplam şu kadar kaynak Türk Tanıtma Fonu tarafından federasyonumuza ayrıldı" desenize!

Hiç böyle bir haber gördünüz mü siz? Hangi kaynaklara harcandığını bilmememiz gereken bir sorun mu var?

"Süte su katan çiftçinin yağı yayıkta bozulur"

Milli Takım Havuzlarına yeteri kadar kaynak ayrılmıyor! Bas bas bağırdıktan sonra milli takımlar için kamplar geç de olsa başlıyor, fotoğrafları yayınlanıyor, ancak hala kimse milli takımların hocası kim bilmiyor.

Var mı bilen aranızda? Hangi spor federasyonu var bu kadar dağınık?

Yaş grupları milli takım havuzu kamplarının yetersiz olduğunu iddia ediyorum. Yanlış seçildiğini yazıyorum, yazdım, kanıtladım. 

Gülkız Tulay, çevrede mali olarak çok dağınık bir federasyon teslim aldıklarını iddia ediyor. Hakkımda akla gelmeyecek suçlamalar yapıyor. Ne ayıp değil mi?

Ben burada yazıyorum! Var mı yanlışım? Bu yönetimde hala yüreği olan varsa çıksın yanıt yazsın eleştirilerime.

Dünya Okullararası Satranç Şampiyonasına katılan sporcularımız şöyle:

Nezihe Ezgi Menzi (17 yaş kadınlar),  Volkan Sevgi (17 yaş açık), Deniz Özen (15 Yaş Açık), Işık Can, Batu Angun (11 yaş açık), Çınar Yağız Akın (9 Yaş açık), Eflin Durmaz (7 yaş kadın), Mert Pehlivan (7 Yaş Açık)... Sporcularımıza başarılar diliyorum, kalbimiz onlarla! Yüreğimiz onların şanlı bayrağımızı göndere çarpması için atıyor.

Ama ya gidemeyenler? Vicdanımız var mı bizim? Benim var! Nerede 11 yaş kadın, 9 yaş kadın kategorileri?

TSF mutlaka davet etmiştir. Yazmıştım ben de köşemde, Esma Doğa Duran davet edilmiş, ancak velisi 6.000TL civarındaki refakatçı ücretini ödeyemedikleri için gidememişti. Aynı durumun 9 yaş kadınlarda da geçerli olduğuna eminim. 13 yaş açık ve kadınlar, 15 yaş kadınlarda da giden sporcumuz yok. Oysa madalyaya en yakın ülkeyiz.

Neden? TSF refakatçı ücretini ödemiyor! Ödeyemiyor ama yerine koyduğumuz Özendirme Ödülleri sistemini ilk toplantıda kuşa çeviren de Gülkız Tulay.

İşte usta değilsen, anlamıyorsan, örülmüş sağlam duvardan tuğla çekmeyeceksin! 

Oysa dibine dinamit koydular duvarın!

Ama bakın yukarıdaki resme! FIDE Asbaşkanı ve TSF Başkanı Gülkız Tulay, 9 ve 11 yaşındaki sporcularımızın madalya şansları olan Dünya Şampiyonasında oynaması için refakatçıları için bir şey yapmazken, kendisi FIDE Başkanlar Kurulu Toplantısına yalnız gidemiyor. Oysa onun gittiği yer Pataya'dan daha güvenilir ve daha yakın.

Gülümsemeye bakar mısınız? Gülkız Tulay'ı canı gönülden tebrik ediyorum bizi bu kadar güzel gülümseyerek temsil ettiği için!

Soruyorum!

Yanınızdaki şahsın FIDE toplantısındaki görevi neydi? Kimdir? Hangi sıfatla FIDE toplantısına katılmıştır? Bedelini kim ödemiştir? Size çevirmenlik yapmak için Dünya Satranç Federasyonu toplantısına TSF olanaklarıyla mı gitmiştir?

O mübarek annelerden babalardan, bize kazandırdıkları, Allah'ımın özel yetenekleriyle yarattığı şampiyon çocuklarımıza eşlik etmek için para istiyorsunuz, kendi oğlunuzu Dış İlişkiler Komisyonu üyesi olarak Olimpiyatlara cebine harcırah koyarak yolluyorsunuz da, neden kendiniz refakatçi olmadan gidemiyorsunuz?

Nasıl bir şey bu Gülkız Hanım? Ben sizi tanıyamıyorum? Nedir bu?

Bu durumu gören bir devlet yetkilisi yok mu? 

8 yorum:

  1. Ali Nihat bey bende bir sporcu velisi olarak soruyorum
    Sizin başkanlığınız döneminde velilere ve refakatçilere hangi ücretler ödendi,eğer ödendi ise bana neden hiçbir ücret ödenmedi ödenmesi gerekli ise ben ücretleri kimden alacağım sizden mi istemem gerekli.
    Bizleri bu konuda da aydınlatırsanız seviniriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel :) siz adınızı yazın bakalım size ne kadar borcumuz var? Ben size binndirilmiş kıta olmanıza rağmen yanıt vereceğim :)

      Sil
  2. Ali Nihat bey öncelikle bindirilmiş kıta diyerek bir sporcu ve velisine hakaret ettiğinizin farkında mısınız benim adımdan yana bir korkum yok ben sadece sizin yazmış olduğunuz bir yorum üzerine bir soru sordum eğer sizin korkularınız yok ise neden cevap vermek yerine konuyu hakaretvari şekilde çarpıtarak başka yerlere çekiyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. hangi sporcu ve velisine hakaret etmişim bir öğrensem özür dilerim ben? :)

    YanıtlaSil
  4. Ali Nihat bey bende bir sporcu velisi olarak soruyorum
    Sizin başkanlığınız döneminde velilere ve refakatçilere hangi ücretler ödendi,eğer ödendi ise bana neden hiçbir ücret ödenmedi ödenmesi gerekli ise ben ücretleri kimden alacağım sizden mi istemem gerekli.
    Bizleri bu konuda da aydınlatırsanız seviniriz.
    Ali Nihat Bey Bu soruya bir cevabınız yokmu bende bir sporcu velisiyim :)

    YanıtlaSil
  5. Yazımdan rahatsız olup isimsiz bloğumda yazanlara selam olsun! İsim yazarsanız hesabınızı hemen görürüm merak etmeyin. :)

    YanıtlaSil
  6. ali bey insanların yazılarınızdan ve üslubunuzdan rahatsız olması çok doğal çünkü bir üslup sorununuz var gerçi bunu anlamış olmanızda sizin için güzel bir gelişme olsa gerek size burada sporcu velileri olarak bir şey sorduk adımızın ali ,mehmet,ahmet olması bir şey değiştirmez neyse bu soruların cevabını da veremeyeceğinizi anlamış olduk allah kimseyi cevabını veremeyeceği mesnetsiz iddialarla baş başa bırakmasın:) (bu arada adım kürşat lazım olur belki)

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil